Hoe goed jij ook je online gegevens in de gaten houdt, het kan toch een keertje fout gaan. Zo kan het zijn dat iemand misbruik maakt van jouw gegevens of foto's of er kunnen nare dingen gezegd worden online. Wat doe je dan? Neem dan het heft in eigen handen en geef problemen aan. Het belangrijkste is dat je misbruik meldt.
Als er misbruik gemaakt wordt van jouw gegevens of persoonlijke foto's en filmpjes kun je als eerste misbruik melden bij de website waar de informatie op te vinden is. Veel (profiel)websites staan gebruikers toe om foto's, video's en blogs te plaatsen. Maar deze websites controleren niet of alles op hun website geschikt is om te publiceren. Die verantwoordelijkheid ligt bij de gebruikers van de website. De websites geven gebruikers veelal wel de mogelijkheid om ongewenste seksuele en discriminerende uitspraken of activiteiten te melden. Hierdoor kun je, wanneer je merkt dat activiteiten op de site plaatsvinden die zijn bedoeld om iemand te kwetsen, dit melden bij de organisatie die achter deze website zit. Deze kan helpen bij het stoppen van de kwetsende activiteiten.
Naast het melden van misbruik bij de websites is het ook verstandig om je ouders in te lichten. Op deze manier kunnen zij je ook helpen met het probleem en heb je niet het gevoel dat je er alleen voor staat of machteloos bent. Daarnaast kunnen zij ook helpen met zoeken naar andere plekken waar misbruik gemaakt kan worden van jouw gegevens.
Jij kan naast het misbruik melden bij je ouders en de website zelf ook nog melding doen bij diverse instanties. De volgende instanties kunnen jou helpen op deze gebieden: